Okategoriserade — 5 tammikuun, 2023 at 00:00

Teatterin merkitys Antiikin aikana

by

Antiikin aikana teatterilla oli suuri merkitys ja teatterin juuret yltävätkin tuon ajan yhteisöllisiin rituaaleihin. Teatteritapahtumat olivat tuolloin suuria tapahtumia, jotka kestivät monta päivää. Tapahtumat oli suunnattu koko yhteisölle ja ne alkoivat heti aamun sarastaessa ja päättyivät vasta illalla. Teatteriesityksessä käsiteltiin uskonnollis-filosofisia kysymyksiä ja rakennettiin maailmankuvaa. Samalla tapahtumat tukivat yhteisöllisyyttä. Tutustumme tässä artikkelissa hieman lähemmin antiikin ajan upeisiin teatterirakennuksiin, naamioiden merkitykseen antiikin ajan teatterissa sekä siihen, kuinka kansa pidettiin antiikin aikana tyytyväisenä leivän ja sirkushuvien avulla.

Upeat teatterirakennukset

Antiikin aikana teatterirakennukset olivat upeita suurikokoisia amfiteattereita, jotka oli sijoitettu vaikuttavien luonnonmaisemien keskelle. Näin maisemasta muodostui kaunis ja tasapainoinen tausta esityksille. Jopa auringonvalon suuntautuminen huomioitiin esitysten suunnittelussa. Näytelmien esittämisessä tarvittiin kuitenkin yleensä päivänvaloa ja luonnollista valoa saatettiin jopa hyödyntää näytelmässä. Valon avulla voitiin vahvistaa näytelmän tunnelmaa. Antiikin ajan Roomassa tosin iltaesityksiä valaistiin myös soihduilla. Jopa teatteri-sana tulee sanasta theatron, jolla viitattiin esityspaikan katsomoon. Voi vain kuvitella, miltä on tuntunut istua tällaisen upean amfiteatterin katsomossa seuraamassa mielenkiintoista näytöstä soihdun valaistessa näyttämöä.

Miksi naamiot olivat tärkeitä antiikin ajan teatterissa?

Antiikin ajan teattereissa käytettiin yleisesti monenlaisia naamioita. Erityisen tarpeen naamiot olivat käytössä miehen näytellessä naista. Tragedioita ja komedioita varten tarvittiin erilaiset naamiot. Naamioilla oli myös kuuluvuutta parantava vaikutus, koska niissä oli jonkinlainen megafonia muistuttava ominaisuus. Naamioiden ansiosta sama näyttelijä pystyi myös näyttelemään useissa rooleissa yhden näytöksen aikana ja roolia oli helppo vaihtaa.

Kansa pidettiin tyytyväisenä leivällä ja sirkushuveilla

Antiikin ajan roomalaista elämäntapaa on kuvattu korostamalla leivän ja sirkushuvien merkitystä tuon ajan ihmiselle. Viihde olikin merkittävä tekijä tuon ajan roomalaisessa kulttuurissa ja sillä oli merkitystä niin yksilölle kuin yhteiskunnallekin. Roomalaisten viihteestä ei puuttunut verta, draamaa, jännitystä ja kyyneliä, eikä näytöksissä vältytty myöskään kilpailulta ja yllättäviltä käänteiltä. Nämä ominaisuudet ovat itse asiassa hallitsevia ominaisuuksia vielä nykypäivänkin koukuttavassa viihdeteollisuudessa ja ne herättävät helposti tavallisen kansan kiinnostuksen. Ei olekaan ihme, että niin sanotut sirkushuvit auttoivat pitämään kansan tyytyväisenä myös antiikin aikana. Teatterin lisäksi esimerkiksi urheilukilpailut olivat suosittua antiikin ajan viihdettä. Sama pätee moderniin nykyaikaan!