Suomessa harrastetaan teatteria innokkaasti. Suomen harrastajateatteriliittoon kuuluu yli 500 harrastajateatteriryhmää ja listaamattomia harrastajaryhmiä on lukemattomia. Teatteriharrastus antaa paljon, se on yhteisöllinen kokemus, jossa saattaa päästä eroon esiintymisjännityksestä tai se saattaa viedä teatterin ammattilaiseksi.
Yhteinen perhe
Jokaisella harrastajateatteriin liittyvällä on liittymiseen omat syynsä, mutta usein uuden harrastuksen aloittamiseen ajaa halu kehittää omia esiintymistaitoja tai saada erittäin tärkeitä onnistumiskokemuksia, jotka taas auttavat työelämässä. Kipinän saattaa antaa myös oma ilmaisuntarve, halu esiintyä yleisön edessä ja jopa antaa yleisölle hyvä kokemus, joka saa heidät rentoutumaan tai jopa hieman ajattelemaan asioita. Mielihyvää tuo myös katsojilta saatu suora palaute.
Parasta kuitenkin on harrastajateatterin yhteisöllisyys, se että kuulutaan yhteiseen, hulluun perheeseen, jonka jäseniin ei ehkä siviilielämässä koskaan törmäisi. Parhaimmillaan harrastajateatterissa kohtaavat eri-ikäiset ja eri taustaustaiset ihmiset, joiden kanssa tehdään yhteistä produktiota, joka usein nielee jokaisen sekunnin vapaa-ajasta.
Talkoohenki
Harrastajateattereissa esitykset rakennetaan suureksi osaksi talkoovoimin. Ohjaajaksi saatetaan palkata alan ammattilainen, jolta samalla saadaan myös kullanarvoista oppia näyttelemisestä ja muusta teatteriin liittyvästä. Usein ei elämään muita harrastuksia mahdu, sillä esityksen valmisteluun kuluu helposti satoja tunteja.
Kaikki eivät välttämättä saa roolia näyttämöllä, mutta eivät kaikki sinne halajakaan. Moni on tyytyväinen saadessaan osallistua esityksen tekemiseen hoitamalla markkinointia, kahvilaa, katsomon rakentamista tai lavastusta ja puvustusta. Kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja tekevät parhaansa luodakseen yhdessä unohtumattoman elämyksen yleisölle.
Maaseudulta kaupunkiin
Harrastajateattereita löytyy lukuisia jokaisesta kaupungista, maaseudulla ne ovat usein kesäteattereita. Kesäteatterit ovat usein paikkakunnan tärkein tapahtuma ja ne vetävät puoleensa myös turisteja ja kesämökkiläisiä. Tämä tietää lisätuloa myös paikallisille yrittäjille, joka puolestaan saattaa elvyttää autioituvaa maaseutua.
Näillä harrastajavoimin esitettävillä kesäteatteriesityksillä on myös katsojia, joiden ei muuten tule lähteneeksi teatteriin. Ammattiteatterit koetaan usein hienoiksi paikoiksi, joiden esityksistä ei ymmärrä mitään ja johon pitää mennä hienot vaatteet päällä. Kesäteatterin aiheet sen sijaan ovat usein kansanomaisia ja juurevia ja tarjoavat romantiikkaa ja hauskanpitoa, mutta ottavat myös kantaa paikallispolitiikkaan ja vaikkapa maahanmuuttajakysymykseen.
Harrastus voi muuttua päivätyöksi
Joillekin harrastajateatteri saattaa olla ponnahduslauta ammattilaisuuteen. Erityisesti kaupungeissa sijaitsevissa ylioppilasteattereissa tehdään ammattimaista työtä ja uudet jäsenet joutuvat käymään läpi pääsykokeet. Näistä teattereista on seuraava askel usein Teatterikorkeakoulu, mutta mahdollista on tulla ammattinäyttelijäksi myös muuta kautta.
Työväen Näyttämöpäivät on suuri harrastajateatteritapahtuma, joka kerää eri harrastajaryhmien esityksiä ympäri Suomea. Vuonna 2017 se järjestetään jo 41. kerran.