Ihmiset ovat äärimmäisen visuaalisia olentoja. Suurimpana osana ajasta emme itse edes tiedosta sitä, kuinka vahvasti havainnoimme kaikkea meitä ympäröivää visuaalisesta näkökulmasta. Arvostelemme jatkuvasti ulkonäön perusteella tapaamiamme ihmisiä, vastaantulijoita, rakennuksia ja ympäristöämme. Teemme päätelmiä ympärillämme tapahtuvista asioista ja muista ihmisistä vedoten täysin visuaalisiin seikkoihin perehtymättä sen suuremmin niiden todelliseen luonteeseen. Tämä on täysin luonnollinen piirre ihmisessä: olemme syntyneet arvostelemaan ympäristöämme tarkkaavaisesta, sillä samalla voimme havainnoida ympäristöämme mahdollisten vaaratilanteiden varalta. Vaikka visuaalisuutemme perustuukin osin vaarojen välttämiseen, on sillä myös toinen puoli – meillä on mahdollisuus saada suurta nautintoa meitä ympäröivistä asioista ja näin nauttia esimerkiksi luonnon kauneudesta.
Teatteri on kokonaisvaltaisen visuaalinen elämys
Ihmisen taipumus visuaaliseen mieltymykseen on tunnettu jo tuhansien vuosien ajan. Jo vuosia ihmiset ovat kaivanneet elämäänsä viihdettä höystettynä suurella visuaalisella nautinnolla, ja juuri tällaisen elämyksen meille tarjoaa teatteri. Teatterissa seuraamme ikään kuin sivustakatsojina ennalta määrättyä keksittyä tarinaa, joka voi sijoittua oikeastaan minne tahansa. Näyttelijöinä näissä tarinoissa ovat aivan oikeat ihmiset ja tarinoita on väritetty suurilla tunteilla, näyttävillä meikeillä ja vaatteilla sekä ennen kaikkea huikeilla lavasteilla, joilla on usein suuri merkitys tarinan visuaalisella puolella.
Esimerkiksi niinkin simppelin oloisella asialla kuin Kotitapetti n tarjoamalla tapetilla lavasteen seinässä voi olla tarinankerronnallisesti suuri merkitys. Eri väriset ja erilaisilla kuvioilla varustetut tapetit saavat ihmisissä aikaan hyvin erilaisia tunteita. Erilaisilla tapeteilla voidaan viedä katsojat erilaisiin tunnelmiin ja jopa erilaisiin aikakausiin. Jokainen erottaa kyllä lapsuudestaan tutun nostalgisen värikkään tapetin nykyajan hillitymmästä lookista. Kumpaankin tyyliin sisältyy ihmisten mielessä erilaisia tuntemuksia ja olettamuksia, jotka osaltaan myös vaikuttavat siihen, miten ihminen itse kokee teatteriesityksen tarinan. Kun tapettiin yhdistetään vielä loput lavasteet, saadaan aikaan näyttävä areena esitykselle. Areena, jonka kaikkein pienimmilläkin yksityiskohdilla saattaa olla suurtakin merkitystä tarinan etenemisen kannalta. Lavastaminen on täysin oma osa-alueensa teatterityössä eikä ihme, sillä vaatii todellista ammattitaitoa rakentaa sellainen lavaste, joka näyttää paitsi todelliselta ja tukee tarinaa, myös saa aikaan erilaisia tunteita katsojassa ja ohjaa tarinaa eteen päin. Ensi kerralla kun menet teatteriin, kiinnitä tarkempaa huomiota lavasteisiin – huomaatko jotakin sellaista, mitä et ole ennen huomannut?