Suomessa on vahva kesäteatteritraditio. Joka kesä mukana on ammattiteattereiden kesäteatteriesityksiä, kuin myös kesäteattereita, jotka ovat ammattiteattereita. Suurin osa Suomenniemellä esitetystä kesäteatterista on kuitenkin erilaisten harrastajaryhmien kokoonpanemia ja esittämiä.
Historiallinen kesä 2016
Kesällä 2016 nähtiin yli 400 kesäteattereiden ensi-iltaa ja kesäteatterissa kävi yli miljoona kävijää. Perjantai 1.heinäkuuta oli suosituin ensi-iltapäivä kesäteattereissa ja samalla koko vuoden vilkkain päivä teatterissa käynnin suhteen. Teatterin tiedotuskeskus TINFO inspiroituikin nimeämään tämän päivän kansalliseksi kesäteatteripäiväksi.
Näytelmäkirjailijasuosikkeja olivat Heikki Luoma, Markku Hyvönen ja Arto Paasilinna. Sinikka ja Tiina Nopolan sekä Astrid Lindgrenin tekstejä nähtiin erityisesti lapsille ja nuorille suunnatuissa esityksissä. Aiheina olivat aina vuorenvarmat romanssit naisten ja miesten välillä, sekä musiikilliset, iskelmätähtiin keskittyvät esitykset. Uutuutena nähtiin kuitenkin myös monta esitystä, joissa keskityttiin maahanmuuttajuuteen ja niissä pohdittiin erityisesti suvaitsevaisuutta.
Harrastajat framilla
Valtaosaa näistä teattereista pyöritetään harrastajavoimin. Vetonaulaksi päärooleihin saatetaan palkata ammattilaisia, myös ohjaajiksi ja tuottajiksi, mutta loppu hoidetaankin sitten talkoohengessä. Tuhansittain innokkaita ihmisiä, jotka tekevät teatteria oman päivätyönsä ohessa, ovat luomassa näitä esityksiä, joita katsomaan tulee helposti yhteensä yli miljoona kävijää.
Hyvin usein asialla on ympäri vuoden toimiva harrastajaryhmä, jolle kesäteatteri on myös tapa saada kassaan hieman rahaa talven toimintaa vasten. Eivätkä kaikki kesäteatterin tekoon osallistuvat hinkua näyttämölle, moni heistä on tyytyväinen osallistuessaan tähän yhteisölliseen kokemukseen lipunmyyjinä, makkaranpaistajina ja järjestysmiehinä.
Ympäristö ja tilat
Kesäteatterin erikoisuutena ovat myös erilaiset ympäristöt, joissa teatteria esitetään. Usein kyseessä on ulkoilmaympäristö, jonka katsomo on saatettu improvisoida vanhoista tuoleista ja lahjoituksina saaduista sohvista tai sitten se on pysyvä rakennelma, jossa on myös katettu katsomo, josta sateisena kesänä saattaa tulla yllättävä myyntivaltti.
Suomalaista kesäteatteria esitetään puistoissa ja linnoituksissa, mutta myös pelloilla, metsissä, vanhoissa pihapiireissä ja järvien rannalla. Voipa kesäteatteria kokea jopa seilaten Turun saaristossa.
Kohti kesää 2017
Ei ole mitään syytä, miksei kesä 2017 voisi olla yhtä menestyksekäs kesäteatterin suhteen kuin vuosi 2016. Vuosi 2017 on Suomen itsenäisyyden juhlavuosi ja se innoittaa varmasti monia kesäteatterin ohjelmiston suunnittelijoita. Nurmijärven Kivi-juhlilla nähdään Aleksis Kiven rakkausaiheiset näytelmät Kihlaus ja Yö ja päivä. Tampereella Viikinsaaren kesäteatterissa luotetaan Jussi Kylätaskun kirjoittamaan komediaklassikkoon Mies joka ei osannut sanoa ei ja Mäntyharjun kesäteatteri kantaesittää musiikkinäytelmän Eloa ja Kuvaa, joka on myös Suomen juhlavuoden kunniaksi kunnianosoitus vanhoille suomalaisille elokuville.