Okategoriserade — 5 tammikuun, 2019 at 16:08

Joensuun Kaupungin Teatteri

by

Historiaa

Joensuun kaupunginteatterin ammattimainen teatteritoiminta juurtaa juurensa viime vuosisadan alkuun asti. Vuonna 1912 perustetusta työväenyhdistyksen näytelmäseurasta tuli Joensuu Työväen Teatteri. Joensuussa oli myös toinen näytelmäseura, joka oli Suomalaisuuden Liiton alaosastona ja tämä näytelmäseura aloitti toimintansa vuonna 1914 uudessa juuri valmistuneessa kaupungintalossa. Tämän teatterin nimeksi tuli Joensuun Teatteri. Seuraava vaihe teatteritoiminnassa oli, kun Työväen Teatteri ja Joensuun Teatteri yhdistyivät osakeyhtiömuotoiseksi Joensuun Kaupunginteatteriksi. Pohjois-Karjalan ainoa ammattiteatteri nimettiin 1978 vakinaiseksi alueteatteriksi. Samalla teatteri kunnallistettiin ja sitten vuonna 1996 perustettiin Pohjois-Karjalan Teatteriyhdistyksen ylläpitämä Joensuun Kaupunginteatteri – Pohjois-Karjalan Alueteatteri.

Joensuun Kaupunginteatteri sijaitsee Eliel Saarisen piirtämässä kaupungintalossa. Päänäyttämö on talon juhlasali. Teatterisalin tiloja on kohennettu vuosien varrella, jotta sali olisi teatteritoimintaan sopiva ja käytännöllinen. Viimeisin remontti oli vuonna 1998. Tämän salin katsomossa on 273 paikkaa. Samassa talossa sijaitsee teatterin pieni näyttämö, jossa on 80 paikkaa.

Joensuun Kaupunginteatterin historiassa on tapahtunut ajan saatossa useita värikkäitä tapahtumia. On ollut paljon yhteiskunnallisia ristiriitoja, taiteellisia näkemyseroja ja taloudellisia vaikeuksia.

Tällaiset kriisit ovat toistuneet säännöllisin määräajoin. Pahin vastoinkäyminen oli vuonna 1996 talvella, jolloin sattui tulipalo. Joensuun Kaupungiteatterin suuri suosio ja taiteelliset voitot ovat aiheuttaneet ihmetystä joensuulaiselle yleisölle ja koko maan teatteriväelle.

Joensuun Kaupunginteatterin menneisyyteen kuuluu ohjaaja Jouko Turkka, joka vaikutti Joensuussa vuosina 1968-1972. Silloin Turkan ohjaamat kotimaiset näytelmät ja niiden tulkinnat saivat valtakunnallista suurta huomiota.

Ohjelmisto

Esityskausi alkaa syyskuussa ja loppuu toukokuun lopussa. Ohjelmisto koostuu paljolti kotimaisista näytelmistä ja erityisesti pohjois-karjalaisista teksteistä. Klassikkonäytelmätkin ovat tärkeässä osassa ohjelmistoa. Ohjelmistossa on myöskin paljon lastennäytelmiä ja erilaisia- ja muotoisia musiikkiteatteriesityksiä. Teatteri panostaa myös erilaisiin vierailuihin ja kiertäviin esityksiin. Huomattava osa yleisöstä on Joensuun ulkopuolelta lähiseuduilta ja -kaupungeista.

Henkilöstö

Viime vuonna 2017 Joensuun kaupunginteatterissa oli vakinaisessa työsuhteessa keskimäärin 58 henkilöä. Muita tilapäisiä henkilöitä oli erilaisissa tehtävissä 30 henkilöä. Lisäksi teatterissa vierailee paljon monenlaisia teatterialan asiantuntijoita seuraavanlaisissa tehtävissä; erilaiset taiteilija, näyttelijät, lavastajat, koreografit, säveltäjät, käsikirjoittajat ja ohjaajat.

Avustava henkilöstö

Teatterin toiminta tarvitsee paljon erilaisia avustavissa tehtävissä olevia ammattilaisia. Näytelmän sujuva esittäminen vaatii kuiskaajan, joka varmistaa näyttelijöiden tekstejä ja kuiskaa tarvittaessa apua, jos tarvitaan. Kuiskaajan läsnäolo luo turvallisen tunteen ja antaa varmuutta näyttelijöille. Tämä on tärkeä tehtävä avuksi kaikille näytelmän tai musikaalin esittäjille. Näyttelijän ulkoisesta olemuksesta huolehtivat taas kampaaja ja meikkaaja. Tämä taito on arvokas, jotta näyttelijät osataan meikata kunkin roolihahmon tarvitsemaan muotoon. Puvustaja taas huolehtii siitä, että roolihahmo on puettu sopiviin ja näytelmän vaativiin asuihin. Puvustajan on osattava loihtia eri aikakausien ulkoasut. Tämä vaatii historiallisia tietoja ja taiteellista näkemystä. Käsityötaito on myös ehdoton taito puvustustyössä. Puvustuksen koristeet voi hankkia ystävänpäivä erikoitarvikekaupoista. Teatterin valoista ja äänentoistosta vastaavat alan ammattilaiset. Tällaiseen tehtävään on ammattitasoista koulutusta, mikä pitää olla, että tehtävästä pystyy selviämään.

Näyttelijät

Näyttelijän tehtävä on kaikkein vaativin tehtävä teatterissa. Näyttelijät ovat melkein aina Teatterikorkeakoulusta valmistuneita alan maistereita. Teatterikorkeakouluun on vaativat pääsykokeet ja pyrkijöitä on paljon. Siksi sinne valikoituvatkin teatterialan huiput ja sellaiset ihmiset, jotka haluavat ja joilla on taitoa toimia näyttelijän vaativassa tehtävässä. Näyttelijältä vaaditaan paljon erilaisia taitoja jotta näytteleminen onnistuu erilaisissa rooleissa.