Okategoriserade — 12 huhtikuu, 2019 at 20:56

Kuinka saat teatterissa vierailusta mahtavan kokonaisuuden?

by

Teatterista on nykyaikoina tullut yhä harvemmin koettavaa viihdettä ja moni saattaakin vierailla teatterissa vain kerran elämässään tai ei ollenkaan. Teatteri on kuitenkin hieno taiteen muoto, jossa näyttelijä esiintyy lavalla yleisön edessä. Myös teatterin näyttelijöille kokemus on erilainen kuin elokuvissa, sillä jokainen kerta voi varmasti olla hieman erilainen. Elokuvissa taas suoritus tallentuu filmille ja se katsotaan joka kerta samanlaisena. Koska teatterivierailut eivät monellekaan ole aivan arkipäiväisiä kokemuksia, kannattaa niihin panostaa kunnolla niin, että kokemus jää varmasti mieleen.

Teatteriin voi pukeutua juhlavammin

Vaikka varsinaista etikettiä teatteripukeutumisesta ei ole, on kuitenkin yleisesti kohteliasta kunnioittaa esiintyviä näyttelijöitä pukeutumalla hieman juhlavammin kuin arkivaatteisiin. Yleinen asenne on kuitenkin, että teatteriin tullaan katsomaan näyttelijöitä ja esitystä, ei toisten pukeutumista. Paineita ei siis kannata ottaa, mutta esimerkiksi juhlavampi kampaus, meikki ja kynsilakka voivat tuoda kokonaisuuteen sen kaipaamaa säihkettä. Jos kyseessä on muu kuin perinteisen näytelmäteatterin muoto, kuten baletti tai ooppera, voi pukeutuminen olla hieman juhlavampaakin ja toisaalta kesäteatterissa vapaamuotoisempaa. Kaikki ovat kuitenkin tervetulleita seuraamaan esityksiä pukeutumisesta riippumatta. Lisäksi kannattaa varmistaa, että vaatteissa on ulkonäöstä huolimatta mukava olla, sillä pahimmillaan epämukavat kengät tai kiristävä vyötärö voi viedä huomion esityksestä.

Aloita teatterikokemus syömällä itsesi kylläiseksi

Nauttiakseen näyttämötaiteesta täysin siemauksin, ei teatteriin kannata mennä nälkäisenä. Jos iltaan haluaa liittää muutakin ohjelmaa, voi vaikka poiketa läheisessä ravintolassa ennen esitystä. Varmista kuitenkin, että ehdit syödä ruokasi ajoissa, sillä myöhästyminen ei ole kohteliasta. Aikatauluista kannattaa muutenkin huolehtia, sillä ne vähentävät stressiä. Kun siirtyminen paikasta toiseen on sujuvaa, voi rauhassa keskittyä vain teatterista nauttimiseen.

Vaihtoehtoisesti syö hyvin kotona ennen lähtöä. Teatterissa näytöksissä on usein väliaika, jonka aikana on mahdollista seurustella muiden kanssa, ostaa juotavaa tai pientä syötävää, kuten leivoksia. Nämä eivät kuitenkaan usein riitä täyttämään kurnivaa vatsaa. Teatteriin ei ole myöskään kohteliasta viedä omia eväitä tai rapisevia naposteltavia samalla tavoin kuin esimerkiksi elokuviin.

Valitse teatteriseurasi huolella

Teatterissa on mahdollista vierailla yksin ja monet mielellään näin tekevätkin. Tämä mahdollistaa keskittymisen olennaiseen, eikä seuralainen vie huomiota. Yhtä lailla toiset ottavan mielellään mukaan seuralaisen, oli se sitten ystävä, puoliso, lapsi tai vanhempi. Seuralaisen kanssa tärkeintä on, että molemmat varmasti nauttivat esityksestä. Vaikka itse olisikin Shakespearen ystävä, ei kannata raahata teatteria inhoavaa puolisoaan väkisin mukaan, sillä tämä latistaa helposti koko tunnelman myös itseltä.

Panosta myös esityksen jälkeiseen aikaan

Mikäpä olisikaan parempi tapa kruunata hieno esitys, kuin lasillinen kuohuvaa tai pikkusuolaiset ja makeat iltapalat joko ulkona tai kotona. Niin sanotuille teatterijatkoille voi lähteä yksinkin, jos siltä tuntuu. Etsi mukava paikka, jossa voit vajota ajatuksiisi ilman häiriötekijöitä. Juo rauhassa vaikkapa lasi viiniä ja tunnelmoi aiemmin kokemaasi. Parhammillaan voit saada aivan uusia oivalluksia näytöksen tapahtumista. Yhtä lailla seuralaisten kanssa voi olla mielekästä puida esityksen tapahtumia ja vertailla kokemuksia. Mistä kukakin piti ja oliko esitys omaan mieleen, tai ehkäpä kyseinen tapahtuma ei ollutkaan hyvä. Kaikkea on mukava puida ja käydä läpi samanhenkisen porukan kanssa.